GNS Brinkman nam de uitdaging aan: Markthal in Rotterdam

GNS Brinkman nam als enige uitdaging van schuingeplaatste roldeuren aan!
Ook in details is de Markthal in Rotterdam vernieuwend!

Hij wordt al de ‘kathedraal des overvloeds’ genoemd, de nieuwe Rotterdamse Markthal, die de Maasstad met een icoon van wereldse allure op de kaart zal zetten. Dit indrukwekkende gebouw van 40m hoog, in de vorm van een hoefijzeren boog, blinkt je door de grootste glasgevel ooit gebouwd tegemoet. Ook de ‘versiering’ van Arno Coenen en Iris Roskam met 4.000 beschilderde aluminium platen van 1,5 x 1,5 meter oogst alom bewondering. Een ander uniek detail belichten we hier: rondom binnen in de hal worden winkels afgesloten met transparante roldeuren die onder een hoek van 70o zijn geplaatst. Maar niemand kon dit leveren, zo leek het. Totdat GNS Brinkman zich erin vastbeet.

Markthal Rotterdam, MVRDV architecten

Schijnbaar onmogelijk
Schuin is een extra belasting op de constructie van roldeuren, die tot op heden uitsluitende volledig horizontaal werden toegepast. Bestaande constructies zijn er niet voor gemaakt om schuin geplaatst te worden, en zou dat wel gebeuren dan zou die doorzakken als gevolg hebben, waardoor de deuren op den duur niet meer open of dicht zouden kunnen. Met een ingenieuze oplossing die GNS Brinkman in eigen huis heeft ontwikkeld is de Facade® roldeur geschikt gemaakt voor het plaatsen onder een hoek van 70 o.

Verder was het een eis van de architect, dat de opening volledig is en er geen geleiders bleven staan. Dus ontwikkelde de leverancier een verplaatsbare ondersteuning. Het laatste obstakel, namelijk dat de deuren in transparant materiaal moesten worden uitgevoerd, een product dat nog eens extra gevoelig voor doorbuigen en beschadigingen, was uiteindelijk voor de leverancier ook geen blokkade. Ook dit is op slimme wijze opgelost.