Informatie GNS Brinkman

De historie van GNS Brinkman vindt zijn oorsprong in de verschillende bedrijven die zich al meer dan 150 jaar geleden bezig hielden met het produceren van brandwerende en inbraakwerende deuren en rolluiken. Het beveiligen tegen brand en inbraak is altijd de corebusiness van onze bedrijven geweest.

Gorter Branddeuren, opgericht in 1837, is de pionier in Nederland van de brandvertragende schuifdeur. Al in de 19e eeuw produceerde Gorter Branddeuren brandwerende schuifdeuren.

Deze brandschuifdeur was in het verleden opgebouwd uit een houten kern, bekleed met een isolator en afgedekt tegen beschadigingen door staal verzinkte platen die over elkaar werden gefelst.

Om een vluchtmogelijkheid in de brandschuifdeur te maken, ontwierp Gorter Branddeuren een brandschuifdeur met loopdeur. Met de brandvertragende schuifdeur met loopdeur was Gorter Branddeuren destijds richtbepalend en leidend. De brandwerende schuifdeur (met loopdeur) heeft Gorter Branddeuren destijds op de kaart gezet als toonaangevende leverancier van brandwerende afsluitingen.

Gorter werd ook dè leverancier van de brandvertragende stalen loopdeur. Deze brandwerende loopdeur was er in verschillende gradaties. Te weten: EW30, EW60, EW90, EW120, EW180, EW 240 (EW is vlamdichtheid met beperking van warmte straling) en tevens in de klasse Ei30, Ei60, Ei120 (Ei is vlamdichtheid en isolerend tegen hitte).

Deze brandwerende deuren werden uitgevoerd in zowel enkele als dubbele brandwerende draaideuren. Of het nu brandschuifdeuren of stalen brandvertragende deuren zijn, Gorter heeft sinds 1837 de trend gezet met stalen branddeuren in de Benelux.

In het begin van 21e eeuw was Gorter Branddeuren de eerste leverancier in Nederland die het brandscherm EW (Pyrex ES / Pyrex FSV) in nauwe samenwerking met diverse leveranciers op de Nederlandse markt bracht. In de jaren daarna werden er diverse brandwerende rolschermen aan de man gebracht. Langzamerhand ging het brandvertragende rolscherm een groot gedeelte van de brandwerende afsluitingen verzorgen. Deze brandwerende rolschermen of Firescreen worden vooral gebruikt als brandvertragende schermen voor openingen die geen bouwkundige of fysieke afsluiting nodig hebben en slechts bij brand gesloten moeten worden.

De brandwerende schermen zijn ook de basis voor rookwerende schermen (Pyrex RSV) die Gorter ging leveren. Door de bestaande brandvertragende rolschermen te voorzien van gasdichte doeken, ontstonden rookvertragende schermen. Deze rookschermen kunnen op grote breedtes worden geleverd. Het rookscherm kan ook worden geleverd zonder zijgeleiding en zelfs met een vluchtopening in het doek.

Nederlandse Rolluiken Fabriek B.V., opgericht in 1967, is de grondlegger van het inbraakwerende rolluik in Nederland. NRF was het eerste bedrijf in Nederland dat investeerde in een CNC gestuurde profielwals waarmee de verzinkt stalen rolluikprofielen uit grote rollen staalband werden geprofileerd.

In de jaren ‘80 werd door Nederlandse gemeenten geëist dat er in stadscentra geen rolluik met gesloten karakter werd geplaatst. Een rolluik met een open karakter was de nieuwe eis. NRF ontwierp het beveiligingsrolluik met doorzicht; een rolluik met vensters, een rolluik met stansgaten, een perfo rolluik, een rolluik met polycarbonaat stroken en een geperforeerd rolluik.

Om inbraakwerende afsluitingen met doorzicht te creëren, werd door NRF ook het open rolhek geïntroduceerd. In eerste instantie was dit een buis rolhek van gebogen of rechte buis. Later kwam er ook een ander stalen rolhek; het platstaf rolhek, type K rolhek en stalen strip rolhek. Voor de toepassing als parkeerhek of zelfs voor afsluiting in zwembaden werd het RVS rolhek ontworpen. Voor lichte toepassingen achter glas werd er een aluminium rolhek ontwikkeld.

Toen er in stadscentra meer appartementencomplexen met een parkeerkelder werden gebouwd, werd er een parkeerhek met loopdeur gemaakt als afsluiting van de parkeergarage.

Omdat er meer en meer winkelcentra werden gebouwd met een open karakter, heeft NRF eind jaren ‘80 het transparante rolluik Windowshopper ontwikkeld. Dit polycarbonaat rolluik was opgebouwd uit aluminium profielen die onderling scharnieren en die een polycarbonaat Lexan® strook in de sponning hielden.

Dit Lexan® rolluik is sterker dan een dicht stalen rolluik door de indrukwekkende eigenschappen van het polycarbonaat. Dit transparante rolluik WK3 wordt toegepast als enige afsluiting en wordt in de facade (voorgevel) geplaatst. Om die reden wordt het transparant rolluik Facade® genoemd.

Naar verloop van tijd werden er meer eisen gesteld aan het rolluik. Om het lichter te maken, kwam er het aluminium rolluik van koudgewalste profielen en het aluminium rolluik opgebouwd uit aluminium extrusie profielen.

Omdat het rolluik als bouwkundige afsluiting werd gebruikt, werd ook het geïsoleerd rolluik of geïsoleerde roldeur geïntroduceerd. Deze dubbelwandige rolluiken worden als industriële roldeuren gebruikt. Omdat het bijzonder moeilijk bleek om door een dubbelwandig rolluik heen te komen, werd dit rolluik ook uitgevoerd als beveiligingsrolluik; rolluik met pensloten. Door deze toepassing kwam het rolluik WK3 (NEN 5096) of dubbelwanding rolluik RC3 (NEN-EN 1627).

Voor afsluiting van receptiebalies of uitgiftebalies van kantines kwam er het balierolluik. Ook voor sporthallen werd een rolluik t.b.v. de toestelberging ontwikkeld welke bestand was tegen veelvuldig balcontact.

Het invoeren van het bouwbesluit in 1992 had tot gevolg dat brandcompartimentering, veilig vluchten en het verdelen van ruimtes in brandcompartimenten, wettelijk werd vastgelegd.

In 1998 werd samen met Slaets het brandwerend rolluik EW ontworpen, speciaal voor de Nederlandse markt. Nederlandse Rolluiken Fabriek bv was in 1998 het eerste bedrijf in Nederland dat geheel in eigen productie een brandwerend rolluik kon profileren en produceren. De basis van deze brandwerende roldeur, Pyrex Fireguard 6069, vinden we dagelijks in ieder brandwerende EW roldeur terug. Naast deze innovaties heeft NRF nog veel meer innovaties op haar naam staan. Te denken valt aan de kogelwerende kassier compartimenten voor tankstations die NRF in de jaren ‘80 voor diverse oliemaatschappijen heeft ontwikkeld. Na de explosieve stijging van gewapende overvallen op tankstations ontwikkelde NRF een kogelwerend compartiment welke voorzien was van een kogelwerende hefraam. Hierdoor was de veiligheid van de medewerkers van het tankstation ook ’s avonds en ’s nachts gegarandeerd.

advertentie Slaets   Foto Slaets

Slaets N.V., opgericht in 1850, is van oorsprong een Belgisch bedrijf wat gevestigd was in Antwerpen. Slaets produceerde en installeerde in de begin jaren houten roldeuren. Na verloop van tijd werden er allerhande inbraakwerende roldeuren, rolhekken en onderdelen geproduceerd voor klanten over de hele wereld. Aan het eind van de 20e eeuw ontwierp Slaets de eerste brandwerende roldeur die aan de norm RF60 (Resistance Fire 60 minuten) voldeed. Deze norm is vergelijkbaar met de brandwerende Ei norm (E=vlamdichtheid, i=isolerend tegen hitte) die heden geldt. Vandaag de dag zien we in elk ontwerp van een brandwerend rolluik Ei het ontwerp van Slaets terug.

Deze brandvertragende roldeur wordt tegenwoordig met toepassing van nieuwe materialen nog altijd geproduceerd en behoort tot de absolute top qua brandvertragende rolluiken. Voor toepassing in bijvoorbeeld PGS 15 (Publicatieblad Gevaarlijk Stoffen) kan dit brandvertragende rolluik nog steeds toegepast worden.

Aude oude GNS

Brinkman Rolluiken B.V., opgericht in 1922, was gevestigd in Rotterdam. Brinkman rolluiken is specialist in inbraakwerende afsluitingen. Te denken valt aan rolluiken, rolhekken, parkeergaragedeuren, brandrolschermen, roldeuren, Facade schermen, transparante rolluiken, Lexan rolluiken, schaarhekken en polycarbonaat rolwanden.

In de jaren ‘90 ging Brinkman zich ook specialiseren in brandwerende roldeuren en rolschermen.

In 1990 werd het rolluik Br 144 getest en behaalde dit rolluik een brandwerendheid (vlamdichtheid en bezwijken) van 60 minuten. In 1999 werd er een Brandproef bij TNO-bouw gedaan van een dubbelwandig rolluik, type Br 100 Thermoplus® volgens NEN6069, met als conclusie een brandwerendheid van 100 minuten.

In 2010 werd er een brandproef bij Effectis Nederland B.V. (voorheen TNO-bouw) gedaan van een brandrolscherm, type Br 60 Thermodoek® volgens EN 1634-1 (Europese norm), met als conclusie een brandwerendheid van 107 minuten.

GNS Branddeuren en Rolluiken B.V.
In 2007 werden de bedrijven Gorter Branddeuren, Nederlandse Rolluiken Fabriek en Slaets samengevoegd tot GNS Branddeuren en Rolluiken B.V.

September 2014 heeft GNS Brinkman een overeenkomst gesloten met Stackdoor BV uit Harderwijk om het revolutionaire ijzersterke stapelhek Stackdoor® wereldwijd te produceren en distribueren.

De Stackdoor® wordt gezien als de grootste innovatie in de beveiligingshekken sinds het ontstaan van de rolhekken.  Met zijn unieke stapelsysteem, vergrendeling en compacte parkeersysteem zal Stackdoor de komende jaren de bestaande rolhekken doen vergeten.

GNS Brinkman B.V.
In 2012 werd GNS Branddeuren en Rolluiken B.V. onderdeel van de Value8 Tech Group, eigendom van Value8. Eind 2012 werd ook Brinkman Rolluiken toegevoegd aan het bedrijf en werd de nieuwe naam GNS Brinkman B.V.

Paleis op de dam Amsterdam lr2   Paleis op de dam Amsterdam lr   GNS Brinkmans Branddeur Lr

Belangrijke normen
NEN-EN 1634-1:2014 en – Bepaling van de brandwerendheid en rookwerendheid van deuren, luiken, te openen ramen en hang- en sluitwerk – Deel 1: Brandwerendheidsproef van deuren, luiken en te openen ramen

NEN 6069:2011 nl – Beproeving en klassering van de brandwerendheid van bouwdelen en bouwproducten

NEN-EN 1627:2011 en – Deuren, ramen vliesgevels,, traliehekken en luiken – Inbraakwerendheid – Eisen en classificatie

NEN-EN 1628:2011 en – Deuren, ramen, vliesgevels, traliehekken en luiken – Inbraakwerendheid – Beproevingsmethode voor de bepaling van de weerstand tegen statische belasting

NEN-EN 1629:2011 en – Deuren, ramen, vliesgevels, traliehekken en luiken – Inbraakwerendheid – Beproevingsmethode voor de bepaling van de weerstand tegen dynamische belasting

NEN-EN 1630:2011 en – Deuren, ramen, vliesgevels, traliehekken en luiken – Inbraakwerendheid – Beproevingsmethoden voor de bepaling van de weerstand tegen manuele inbraakpogingen

NEN 5096:2012 nl – Inbraakwerendheid – Dak- of gevelelementen met deuren, ramen, luiken en vaste vullingen – Eisen, classificatie en beproevingsmethoden

24 uurs service van GNS Brinkman

IMAG0662

Hoofdkantoor Zaandam

Value8_1